خرید برق از طریق قراردادهای دوجانبه برق و بورس انرژی از مهم ترین دغدغه های مشترکین صنعتی و تجاری می باشد. در خرید برق از طریق قرارداد دوجانبه برق مصرف کننده و شرکت خرده فروش برق با یکدیگر قراردادی را در خصوص نرخ و شرایط پرداخت منعقد کرده که طی آن مصرف کننده می توانند از شرکت خرده فروش برق مصرف شده خود را خریداری نماید. در خرید برق از بورس انرژی، مصرف کننده با تشکیل حساب وکالتی در بورس انرژی از طریق کارگزار بورس انرژی بر روی تابلوی معاملاتی برق مورد نیاز خود را قبل از مصرف خریداری می نماید. اگر شما جزء مشترکین با قدرت قراردادی بیش از یک مگاوات هستید و به دنبال راهی برای کاهش هزینههای برق کارخانه خود میگردید، خرید برق از انرژی پاک میتواند گزینهای هوشمند و مقرونبهصرفه باشد. در این راهنمای جامع، به بررسی نحوه خرید برق، مراحل انجام این کار و مزایای آن خواهیم پرداخت. با استفاده از این روش، نهتنها هزینههای برق خود را کاهش میدهید، بلکه از بازار رقابتی و شفاف بهرهمند خواهید شد. خرید برق از مهم ترین دغدغه های مشترکین صنعتی و سایر مصارف (تجاری) با دیماند (قدرت) قراردادی بیش از یک مگاوات است که شرکت بازرگانی توسعه انرژی پاک پویش پرشین، بعنوان اولین خره فروش صنعت برق (از سال ۱۳۹۰) در ایران توانسته با سابقه بیش از ۱۲ سال فعالیت خود، تمامی نیاز خریداران برق را هم در بازار بورس انرژی و هم در قراردادهای دوجانبه برق پاسخ دهد.
قوانین و مقررات خرید برق از قرارداد دوجانبه برق و بورس انرژی:
شیوه نامه خرید برق از طریق قرارداد دوجانبه برق و بورس انرژی بر پایه مصوبه شماره ۸۲۳۵۷/ت۵۷۴۶۷هـ مورخه ۱۳۹۹/۰۷/۲۰ هیئت وزیران و همچنین مصوبه وزیر نیرو در تاریخ ۱۴۰۱/۱۲/۲۷ به شماره ۱۴۰۱/۶۹۳۸۴/۲۰/۱۰۰ با عنوان دستورالعمل توسعه مبادلات برق ابلاغ گردیده است. خرید برق در سال ۱۴۰۳ مطابق با اصلاحیه دستورالعمل توسعه مبادلات برق از طریق قراردادهای دوجانبه برق و بورس انرژی شامل اصلاحاتی گردید که در ادامه به آن اشاره می شود.
نحوه خرید برق از قرارداد دوجانبه برق و بورس انرژی:
تاریخ اجرای نحوه خرید برق توسط مشترکین صنعتی و تجاری با دیماند قراردادی بیش از یک مگاوات توسط معاونت برنامه ریزی و اقتصادی توانیر مطابق با نامه شماره ۱۴۰۲/۱۹۷۰۶/۲۰۰ مورخ ۱۴۰۲/۰۳/۲۰ از ابتدای خرداد ۱۴۰۲ تعیین گردید (که در حال حاضر از اول آبان ۱۴۰۲ اجرایی گردیده است). همچنین مطابق با ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان، از ابتدای سال ۱۴۰۲ مشترکین صنعتی با قدرت مصرفی بیش از یک مگاوات مکلف گردیدند ۱% از انرژی الکتریکی اکتیو مصرفی خود را از طریق احداث نیروگاه تجدیدپذیر یا تابلوی سبز بورس انرژی و یا قرارداد دوجانبه برق با نیروگاه های تجدیدپذیر تأمین نمایند. مطابق با رویه جدید بازار برق، مشترکین با دیماند قراردادی بالای ۱ مگاوات می توانند علاوه بر خرید ۹۸% از انرژی اکتیو مصرفی خود ، ۲% برق سبز مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان را از خرده فروش ممتاز صنعت برق، شرکت انرژی پاک، از طریق اولین سامانه آنلاین خرید برق مشترکین بالای یک مگاوات (برقآپ) تأمین نمایند.
مزایا و معایب خرید برق از طریق قرارداد دوجانبه برق و بورس انرژی
خرید برق عمدتاً از دو روش تابلوهای بورس انرژی و خرده فروشان دارای مجوز از وزارت نیرو از طریق قرارداد دوجانبه برق صورت می گیرد. شرکت بازرگانی توسعه انرژی پاک پویش پرشین بعنوان اولین خرده فروش (Retailer) صنعت برق در سال ۱۳۹۰ تأسیس گردید و اولین شرکت دارای پروانه ممتاز خرده فروشی برق از وزارت نیرو با ظرفیت معاملاتی ۲۰۰۰ مگاوات در هر ساعت است. همچنین این شرکت در حال حاضر برق بیش از ۱۰۰ مشترک صنعتی با ظرفیت بیش از ۵۰۰ مگاوات در هر ساعت را تأمین می نماید. اگر قصد خرید برق از طریق قرارداد دوجانبه برق و یا خرید برق از بورس انرژی را دارید، کافیست با کارشناسان این شرکت تماس حاصل نمایید تا شما را در تمامی مراحل یاری کنند.
مصارف خریداران برق با قدرت قراردادی بیش از یک مگاوات به سه بخش کم بار، میان بار و اوج بار تقسیم می شود. در صورتی که مصرف متوسط ساعتی در هر بازه مصرف با یکدیگر برابر باشد، بار مصرفی بعنوان بار پایه شناخته می شود. بازه های کم بار شامل ۸ ساعت، میان بار شامل ۱۲ ساعت و اوج بار شامل ۴ ساعت بوده که بسته به نوع صنعت و حوزه جغرافیایی می تواند متفاوت باشد، اما ساعات کشوری معاملاتی ثابت است و کلیه خریدهای برق بر اساس جدول زیر در قوض برق درج می گردند. معاملات و خریدهای مشتریان با دیماند (قدرت) قراردادی بالای یک مگاوات با شرکت انرژی پاک بصورت بازه های کم بار، میان بار، اوج بار و همچنین بار پایه قابل انجام است. کافیست جهت دریافت نقطه بهینه خرید برق مصارف لحظه ای را از کنتور خود در هر سه بازه قرائت کرده و در اختیار کارشناسان این شرکت قرار دهید. جهت مشاهده و دریافت راهنمایی در خصوص آیتم های قبض خود بر روی این لینک کلیک نمایید.
چه هزینه های جهت خرید برق از قرارداد دوجانبه برق و بروس انرژی بایستی پرداخت گردد؟
اگر مشترکین با دیماند قراردادی بالای ۱ مگاوات اقدام به خرید برق از شرکت انرژی پاک ننمایند، هم در اولویت مدیریت بار قرار گرفته و هم موظف به پرداخت ۹۸% هزینه برق اکتیو با ضریب ۱.۳حداکثر نرخ معاملاتی بازار برق (که ماهانه توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران محاسبه و ابلاغ می گردد) خواهند گردید. بعلاوه، مشترکین مکلف خواهند شد ۲% باقیمانده از انرژی اکتیو مصرفی خود را با نرخ اعلامی ساتبا تحت عنوان مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان (برق سبز) به توانیر پرداخت نمایند.
تنها هزینه ای که مشترکین جهت خرید برق به شرکت انرژی پاک پرداخت می نمایند، هزینه انرژی الکتریکی اکتیو مصرف شده در بازه های زمانی کم بار، میان بار، و اوج بار و برق سبز به همراه مالیات بر ارزش افزوده آنها می باشد. مشترکین با دیماند (قدرت) بیش از یک مگاوات همچنان مشترک شرکت برق منطقه ای یا توزیع نیروی برق خود هستند و مکلف به پرداخت هزینه ترانزیت برق، آبونمان، تجاوز از قدرت، بهای انرژی راکتیو، عوارض برق، مالیات بر ارزش افزوده و مابه تفاوت اجرای مقررات و بهای تبصره ۱۴ (سوخت نیروگاهی) به شرکت های توزیع نیروی برق و برق منطقه ای هستند.
تحلیل نقطه بهینه خرید برق
با توجه به تغییرات پیش آمده در قبوض برق از ابتدای مهرماه ۱۴۰۳، سه شیوه جهت خرید برق پیشنهاد می گردد که به شرح زیر است:
۱. خرید برق بصورت سنتی (بار پایه به میزان مجموع مصارف کم بار میان بار و اوج بار و اوج بار جمعه) : در این حالت خریدار برق مجموع مصارف تمامی بازه های کنتور را بصورت بار پایه خریداری می نماید. این نوع خرید برق باعث ایجاد جریمه در برخی از بازه ها و بستانکاری در سایر بازه ها می گردد. این شیوه خرید برق قدیمی بوده و با توجه به شیوه های جدیدتر، امکان خرید برق دقیق تر و بهینه تر وجود دارد.
۲. خرید برق بصورت بار پایه بهینه (بیش از مجموع مصارف کم بار، میان بار و اوج بار و اوج بار جمعه): در این حالت خریدار برق جهت جلوگیری از جرائم وارده در برخی از بازه ها، می تواند بار پایه را بیش از نیاز مصرف خود خریداری نماید. در این حالت خریدار برق مصرف بازه دارای بیشترین میزان مصرف را تامین کرده و سایر بازه ها را بیش از نیاز مصرف خریداری می نماید. این نوع خرید برق نیاز به بررسی داشته و نقطه بهینه خرید برق آن با توجه به قیمت برق در هر بازه، میزان مصارف و تعادل ان در هر بازه و نرخ های حداکثر بازار عمده فروشی برق و متوسط نرخ تابلوی اول بورس انرژی وابسته است. بهتر است در این نوع خرید برق از شرکت انرژی پاک کمک بگیرید و تحلیل نقطه بهینه خرید برق را از شرکت انرژی پاک دریافت نمایید. این نوع خرید معمولا از خرید نوع اول به مقدار بسیار زیاد سودآور تر می باشد.
۳. خرید برق بصورت تفکیکی (خرید برق ایده آل) : در این نوع خرید برق، مشترک عیناً مصارف هر بازه را خریداری می نماید. لذا مشترک هم مازاد خرید برق نداشته و هم در سایر بازه ها با جریمه مواجه نمی گردد. شرکت انرژی پاک قادر است تا مصارف را بصورت تفکیکی کم بار، میان بار و پربار در اختیار مشترک قرار دهد. این نوع خرید برق بهترین نوع خرید بوده، اما با توجه به تفاوت قیمتی نرخ های کم بار، میانبار و پربار در هر ماه، نرخ های خرید تفکیکی باید مورد بررسی قرار گیرند.
در پایان، اگر قصد دارید هزینه های خرید برق خود را کاهش دهید، در اولویت آخر خاموشی قرار بگیرید و از جریمه ۱.۳ حداکثر نرخ بازار برق و همچنین نرخ آزاد برق سبز جلوگیری کنید، نسبت به ثبت نام در اولین سامانه جامع خرید برق آنلاین (برقآپ) اقدام نمایید.