یکی از دغدغههای مهم صنایع، کاهش قیمت و هزینههای مختلف است. با توجه به اهمیت انرژی برق و هزینههای زیادی که به صنایع مختلف متحمل میکند، باید برای کاهش میزان مصرف و هزینهها راهکارهایی را در نظر گرفت. کاهش هزینههای ناشی از برق میتواند منجر به کاهش هزینههای جاری کارخانهها شود. با توجه به اینکه هزینهها دغدغه بزرگی محسوب میشوند، در ادامه این مطلب به بررسی راهکارهای کاهش قیمت برق کارخانه میپردازیم.
انتخاب محصولات روشنایی مناسب
یکی از عمدهترین بخشهای مصرف انرژی برق در کارخانهها، مربوط به روشنایی محیط میشود. با توجه به این تاثیرگسترده، بهتر است محصولات روشنایی را انتخاب کنید، که علاوهبر حفظ کاربری خود به کاهش هزینهها نیز کمک کنند. میتوان گفت که ۲۰ درصد از کل انرژی مصرفی مربوط به روشنایی محیط است و این میزان در زمان اوج بار به ۳۰ درصد نیز میرسد. با توجه به این موضوع برای کاهش قیمت برق کارخانه بهتر است محصولات روشنایی جدید و کم مصرف را انتخاب کنید.
محصولات روشنایی متعددی در بازار وجود دارند که صنایع میتوانند از آنها استفاده کنند؛ با اینحال برخی از این محصولات به افزایش میزان هزینهها منجر میشوند. در ادامه به معرفی برخی از بهترین و کم هزینهترین محصولات روشنایی موجود در بازار میپردازیم:
- چراغ خیابانی ال ای دی: اگر قصد ایجاد روشنایی برای محوطه خارجی سوله یا کارخانه را دارید بهتر است از چراغ خیابانی ال ای دی استفاده کنید. این چراغها در برابر نفوذ گرد و غبار ایمن هستند و نور را با شدت زیادی پخش میکنند.
- چراغ سولهای: یکی دیگر از راهکارهای کاهش قیمت برق کارخانه استفاده از چراغ سولهای است. این چراغها در مقایسه با پروژکتورهای بخار جیوه، ۲۰ درصد انرژی کمتری مصرف میکنند. همچنین نورافکنی بیشتری دارند و به افزایش بهرهوری کارکنان کمک میکنند.
- پروژکتور ال ای دی: این محصول نیز یکی از بهترین انتخابها برای روشنایی محوطههای صنعتی محسوب میشود. پروژکتور ال ای دی علاوه بر روشنایی گسترده، انرژی کمی نیز مصرف میکند. در صورتیکه این محصول را در کارخانه خود نصب کنید، تا زمان طولانی نیازمند محصول روشنایی جدید نخواهید بود.
استفاده از نور طبیعی و محیط
از دیگر روشهای کاهش قیمت برق کارخانه میتوان به استفاده کردن از نور طبیعی اشاره کرد. نور طبیعی خورشید علاوهبر بهبود کارایی و افزایش بازدهی کارکنان، روشنایی بدون هزینهای را در اختیار شما قرار میدهد. با توجه به این موضوع بهتر است روی سقف کارخانه و محیطهای صنعتی دریچههایی برای گذر نور تعبیه شود. همچنین توجه داشته باشید که استفاده از رنگهای روشن در سطح کارخانه به روشن شدن محیط کمک میکند.
به همین دلیل بهتر است از رنگهای روشن و سفید برای دیوار و سقف کارخانه استفاده کنید. رنگ روشن تا ۸۰ درصد نور خورشید را بازتاب میکند و به روشنایی بهتر کمک خواهد کرد. البته باید توجه داشت که در محیطهای صنعتی آلودگیهای بسیاری وجود دارد؛ بنابراین سطوح روشن در طولانی مدت کارآمد نیستند. به همین دلیل بهتر است دیوارهای کارخانه را با سطحهای براق و منعکسکننده پوشش دهید.
محاسبه میزان روشنایی مورد نیاز
پیش از خرید هرگونه محصولات روشنایی برای کارخانه بهتر است میزان نوری که احتیاج دارید را محاسبه کنید. محاسبه نور مورد نیاز کمک میکند تا وسایل روشنایی بهتری خریداری کنید. هنگام محاسبه باید تا جای ممکن محصولات روشنایی را با فاصله از یکدیگر در نظر بگیرید. ایجاد این فاصله علاوهبر افزایش بازدهی به کاهش قیمت برق کارخانه نیز کمک میکند. هنگام محاسبه میزان نور مورد نیاز، باید برخی موارد را در نظر بگیرید.
از جمله این عوامل میتوان به دمای نور، میزان بهرهوری چراغ سوله، زاویه تابش روشنایی و نور، فاصله منابع روشنایی از یکدیگر، نوع پوشش دیوارها، کاربری محیط، مقدار گرد و غبار موجود در محیط و میزان روشنایی طبیعی کارخانه اشاره کرد. تمامی این موارد اشاره شده در خرید محصولات روشنایی و کاهش هزینهها به شما کمک میکنند.
عدم استفاده از تجهیزات و بهبود کارایی آنها
یکیدیگر از راههای کاهش قیمت برق کارخانه بهبود کارایی تجهیزات و ابزارآلات است. تجهیزات قدیمی و نامناسب میتوانند موجب اتلاف انرژی شوند. برای جلوگیری از این هدر رفت انرژی، تجهیزات موجود در کارخانهها را به چهار دسته تقسیم میکنیم. این بخشها شامل فرایند تولید، سرمایش، گرمایش محیط، وسایل روشنایی و بارهای متفرقه میشوند. در صورتیکه هر کدام از این بخشها دچار مشکل و آسیبی باشند انرژی بیشتری مصرف میکنند؛ بنابراین بهتر است به بهبود کارایی این تجهیزات توجه کنید.
علاوهبر اینها در صورتیکه ابزاری مورد نیاز کارکنان نیست، بهتر است از آن استفاده نشود. به عنوان مثال رایانهها، چاپگرها، اسکنرها، قهوه سازها و هر وسیله دیگری که از برق استفاده میکند، در زمانی که به آن نیاز نیست باید خاموش شود. عدم استفاده از تجهیزات غیر ضروری تاثیر بسزایی در کاهش هزینههای برق خواهد داشت.
استخدام مدیر تسهیلات و تهیه ترموستات قابل برنامهریزی
در حالت کلی کارمندان و کارکنان در کارخانهها به حدی درگیر کار میشوند، که توجهی به صرفهجویی در انرژی ندارند. در چنین شرایطی استخدام یک مدیر تسهیلات بسیار مفید خواهد بود. وظیفه این مدیر، اطمینان از کاهش انرژی در کارخانه و بررسی تجهیزات است. این مدیر تسهیلات باید چندین بار در روز از کارخانه بازدید و نحوه مصرف انرژی را نیز بررسی کند.
این فرد میتواند نقش بسزایی در کاهش قیمت برق کارخانه داشته باشد و با ارائه راه حلهای فوری مانع از اتلاف بیشتر انرژی شود. همچنین میتوانید یک ترموستات قابل برنامهریزی تهیه کنید. این ترموستات میتواند دمای محیط را به صورت خودکار تنظیم کند و مانع از اتلاف انرژی شود.
جمعبندی
عوامل بسیاری وجود دارند که موجب افزایش هزینههای برق و انرژی در کارخانهها و صنایع میشوند. برای کاهش قیمت برق کارخانه راهکارهای بسیاری وجود دارد که به آنها پرداختیم. به طورکلی میتوان گفت این راهکارها شامل انتخاب محصولات روشنایی مناسب، استفاده از نور طبیعی، استفاده از ظرفیتهای محیط کارخانه، محاسبه میزان روشنایی مورد نیاز پیش از خرید، بهبود کارایی تجهیزات، عدم استفاده از تجهیزات غیر ضروری، استخدام مدیر تسهیلات و تهیه ترموستات قابل برنامهریزی میشوند.
توجه داشته باشید که یکی از موثرترین راهکارهای کاهش قیمت، استفاده از محصولات روشنایی مناسب است. این تجهیزات میتوانند تا ۲۰ درصد موجب کاهش هزینهها شوند؛ بنابراین بهتر است محصولات روشنایی کم مصرفی را انتخاب کنید. به عنوان مثال میتوان به چراغ خیابانی ال ای دی، پروژکتور ال ای دی و چراغ سولهای اشاره کرد.