شاید شما هم اسم انرژی الکتریکی سبز به گوشتان خورده باشد. این برق، نوعی انرژی الکتریکی محسوب میشود که به کمک منابع تجدیدپذیر به دست میآید. منظور از منابع تجدیدپذیر باد، انرژی دریایی، گرمایش زمین، نور خورشید و… است. امروزه تلاش بسیاری میشود تا منابع تجدیدپذیر را جایگزین سوختهای فسیلی کنند. این نوع برق به دلیل اینکه موجب کاهش مصرف سوختهای فسیلی و میزان آسیب به محیط زیست میشود، برق سبز نامیده میشود. در ادامه به بررسی دقیق مفهوم این نوع برق، صنایع مشمول آن و قیمت برق سبز میپردازیم.
مفهوم برق سبز
پیش از هر چیزی باید با مفهوم دقیق این انرژی الکتریکی و نحوه تهیه آن آشنا شویم. همانطور که اشاره کردیم انرژیهای سبز نوعی انرژی الکتریکی هستند که به کمک منابع غیر فسیلی تامین میشوند. با توجه به استفاده گسترده از سوختهای فسیلی، امروز آسیبهای جدی و بسیاری کره زمین را تهدید میکنند. این آسیبهای جبران ناپذیر به حدی هستند که کارشناسان و علاقمندان به محیط زیست را نگران کرده است.
با توجه به این آسیبها در قانون جهش تولید دانش بنیان و تامین انرژی برق، صنایع پرمصرف کشور باید از برق سبز استفاده کنند. این انرژی الکتریکی توسط منابع مختلفی قابل دسترسی است که برخی از آنها شامل انرژی خورشیدی، باد، دریایی، گرمایش زمین و… میشوند. اکثر افراد تصور میکنند که هزینه خرید برق انرژی خورشیدی و در کل تعرفههای برق سبز بسیار متفاوت و بیش از حد معمول باشد؛ بااینحال این شیوه تولید انرژی مزایای بسیاری دارد.
توجه داشته باشید به صنایعی که میزان برق مصرفی آنها بیش از یک مگاوات باشد، صنایع پرمصرف گفته میشود. با آغاز خرداد ماه امسال، معاملات برق و انرژی الکتریکی سبز به کمک بورس انرژی و تابلوی مربوط به آنها نیز، آغاز شد. باید توجه داشت که مسیر و پروسه خرید انرژی الکتریکی سبز از طریق بورس کمی طولانی است؛ بنابراین بعضی از صنایع به سراغ خرده فروشیهای برق میروند و با عقد قرارداد دوجانبه برق مورد نیاز خود را تهیه میکنند.
توجه داشته باشید که خرید برق سبز به کمک شرکت خرده فروشی سریعتر و آسانتر است. به همین دلیل صنایع پر مصرفی که بابت قیمت برق سبز نگران هستند یا شرایط خرید برق از طریق بورس را ندارند میتوانند به کمک قوانین منعطف خرده فروشیها برق مورد نیاز خود را تهیه و تسویه حسابهای آن را انجام دهند. همانطور که پیشتر اشاره کردیم در حال حاضر این صنایع پرمصرف، باید حتماً بخشی از انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را به کمک منابع تجدیدپذیر، تهیه کنند.
قیمت برق سبز و نحوه خرید آن
در حال حاضر مسئله انرژی در کشور ما موضوع بسیار مهم و چالشی محسوب میشود؛ بنابراین در صورتی که استفاده از انرژی سبز گسترش نیابد با بحرانهای جدی روبهرو خواهیم شد و این بحرانها در فصل زمستان بیشتر قابل لمس هستند. با توجه به این شرایط همانطور که اشاره کردیم برخی صنایع مجبور به تهیه بخشی از مصرف انرژی خود، به کمک انرژی سبز هستند. خرید برق سبز نیازمند طی مراحل و پروسه خاصی است که به آن اشاره میکنیم. نخست باید در کارگزاری ثبت نام کرده و یک کد معاملاتی دریافت کنید.
توجه داشته باشید که کد معاملاتی شما به کمک سپرده گذاری مرکزی در اوراق بهادار انجام میشود. پس از آن باید یک حساب بانک ملت باز کرده و شماره حساب بانک ملت را اعلام کنید. توجه داشته باشید که پس از اعلام شماره حساب باید به کد بورسی شما وصل شود. سپس باید قیمت برق سبز را بررسی کرده و سفارش خرید خود را به کارگزاری بورس بفرستید. پس از ارسال سفارش خرید برق سبز باید ثبت سفارش کنید و معامله را انجام دهید. در نهایت نیز مقدار برق خریداری شده توسط توانیر به شما اعلام خواهد شد.
چه صنایعی باید از برق سبز استفاده کنند ؟
بر اساس قوانین و دستورات وزارت نیرو تمامی صنایعی که دیمانه برق آنها بیش از یک مگاوات باشد، باید حداقل ۵ درصد از برق خود را از طریق منابع غیر فسیلی تامین کنند. همانطور که پیش از این اشاره کردیم این دستورات در قانون جهش تولید دانش بنیان بیان شدهاند. براساس این قانون که از سال ۱۴۰۲ اجرایی شده است صنایع و تاسیسات گردشگری شامل حال خرید انرژی سبز نمیشوند.
همچنین صنایع برای تامین انرژی مورد نیاز از طریق منابع تجدیدپذیر، باید از طریق بورس انرژی، احداث نیروگاههای خصوصی و تولید کنندگان غیردولتی که شامل خرده فروشیها میشوند، اقدام به خرید کنند. توجه داشته باشید که قیمت برق سبز و صورت حسابهای آن براساس دستورالعملهای توسعه مبادلات برق در بورس انجام خواهد شد. همچنین هزینههای آن براساس مصرف صنایع در بازههای زمانی کم باری، میان باری و اوج باری تقسیم خواهد شد.
براساس تبصره این قانون در سالهای ۱۴۰۳ تا ۱۴۰۶ هر سال یک درصد به اندازه خرید برق سبز اضافه خواهد شد. اگر صنایع پرمصرف میزان تعیین شده برق سبز را تهیه نکنند، تعرفه و هزینه انرژی که مصرف میکنند با متوسط نرخ خرید برق از نیروگاههای تجدیدپذیر محاسبه میشود. ساتبا یا همان سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی ایران باید در پایان هر ماه میانگین میزان خرید برق از نیروگاههای غیرفسیلی را بر اساس میانگین دادههای دو ماه آخر صورت حسابها محاسبه کرده و به وزارت نیرو اعلام کند.
همچنین در صورتیکه یک نیروگاه تجدیدپذیر در محل مصرف و اتصال نیروگاه به شبکه داخلی صنعت قرار داشته باشد، باید لوازم اندازهگیری جداگانه و قابل رویتی داشته باشد. این لوازم باید به گونهای باشند که میزان انرژی تولید شده و مصرف شده را اندازهگیری کنند. در صورتیکه این شرایط فراهم نشود نیروگاه باید به صورت مستقیم و به واسطه لوازم اندازهگیری جداگانه به شبکه برق عمومی وصل شود.
تولید انرژی سبز بیش از حد
در صورتیکه میزان انرژی سبز تولید شده بیش از حد مصرف باشد، مصرف کنندگان این امکان را دارند تا درخواست انرژی مازاد در دورههای بعدی با حداکثر یک سال زمان را بدهند. همانطور که اشاره شد سازمان ساتبا باید در پایان هر ماه لیستی از صنایعی که شامل حال این قانون میشوند را به شرکت توانیر اعلام کند.
در صورتیکه نیروگاه تولید برق سبز در محل مصرف صنایع احداث شده باشد یا به شبکه داخلی صنعت برق وصل باشد باید وسایل اندازهگیری جداگانهای تهیه کند. اگر به دنبال خرید و بررسی قیمت برق سبز هستید، میتوانید از خدمات خرده فروشی برق شرکت انرژی پاک بهرهمند شوید.
جمعبندی
قیمت برق سبز به ظاهر موضوع چالشی محسوب میشود؛ بااینحال استفاده از این نوع انرژی در طولانی مدت برای صنایع مختلف سودمند خواهد بود. با توجه به اهمیت مسئله انرژی در کشور ما، برای جلوگیری از بحران بهتر است، صنایع مختلف به این نوع انرژی روی بیاورند. در صورتیکه تولید این انرژی بیش از حد نیاز باشد، صنایع پرمصرف میتوانند درخواست انرژی مازاد بدهند. برای خرید برق سبز نیز، همانطور که اشاره کردیم باید برخی مراحل را طی کنید.