انرژی پاک

اولین خرده فروش برق در ایران

قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی

آنچه در این مقاله می خوانید :

برق یکی از انرژی‌های حیاتی و مورد نیاز برای رشد و توسعه صنایع مختلف است. این انرژی به شیوه‌های متنوعی تولید شده و به فروش می‌رسد. این انرژی در فرایند تولید و توزیع خود با چالش‌های مختلفی روبه­رو است و محدودیت‌های بسیاری دارد. با توجه به این موارد به دو شیوه امکان خرید برق وجود دارد که یکی از این روش‌ها قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی است. قرارداد دو جانبه شرایط خاص خود را دارد؛ بنابراین در ادامه این مطلب به بررسی دقیق قراردادهای دو جانبه، شرایط و مراحل آن می‌پردازیم.

قرارداد دو جانبه چیست؟

یکی از مطمئن‌ترین و بهترین روش­های خرید برق، قرارداد دوجانبه است. این شیوه خرید برق کارخانه در ایران، ساز و کار ساده‌ای دارد و در کمترین زمان ممکن انجام می‌شود. در واقع تامین برق با نرخ ثابت سالیانه در این قرارداد توافق می‌شود و با نظارت و هدایت مدیریت شبکه، قرارداد دو جانبه میان عرضه­کننده و متقاضی عقد می‌شود.

همچنین میزان برق خریده شده به صورت ماهانه از صورت حساب‌های موجود در هر دوره، توسط مدیریت شبکه کسر می‌شود. توجه داشته باشید که خرید برق از طریق این قرارداد باید با نظارت نهادهای وزارت نیرو و با ضمانت اجرای تعهدات دو طرف انجام شود. برای ضمانت انجام درست تعهدات قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی مصوبه‌هایی طراحی شده است، که به توسعه و پایداری صنعت برق کمک می‌کنند.

قرارداد دو جانبه چیست؟

مزایای قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی

به طور کلی صنایع و کارخانه‌ها برای استفاده از هر شیوه‌ای باید نسبت به آن مطمئن باشند و با شفافیت کامل اقدام کنند. این موضوع در زمینه اخذ قرارداد دو جانبه برق نیز صدق می‌کند و صنایع باید با مزایای این شیوه آشنا باشد. یکی از مهم­ترین مزایای این روش کاهش بسیار زیاد هزینه‌های برق مصرفی است. علاوه­بر این‌ها صنایع امکان پرداخت توافقی و منعطف هزینه‌های برق را خواهند داشت. این توافق باید میان دو طرف معامله انجام شود و می‌تواند شامل مواردی همچون شیوه تسویه، زمان پرداخت و… باشد.

همچنین صنایع می‌توانند داشتن انرژی برق به صورت پایدار را تضمین کنند و مطمئن باشند که انرژی مورد نیاز آن­ها توسط شرکت مدیریت شبکه برق تامین می‌شود. این بند قرارداد حتی در شرایطی که تولید انرژی توسط نیروگاه به تاخیر بیفتد نیز، انجام خواهد شد. علاوه­بر این موارد در قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی، صنایع در اولویت آخر اعمال مدیریت مصرف قرار می‌گیرند.

اولویت تامین بار و قطعی برق در ایام گرم سال، به عنوان یکی از عوامل آسیب‌زا برای صنایع شناخته می‌شود؛ اما اخذ قرارداد دو جانبه می‌تواند مانع این خاموشی‌های بی‌موقع شود. از دیگر مزایای این شیوه می‌توان به تامین برق به صورت یک ساله و حذف ریسک ماهیانه بورس اشاره کرد. همچنین صنایع نیاز به پرداخت کارمزد و مذاکره با کارگزاری­های مختلف را نخواهند داشت.

روش‌های فروش برق به صورت دوجانبه

به طور کلی قرارداد برق دو جانبه به دو شیوه بورس انرژی و خارج از بورس انرژی قابل انجام است. در ادامه به بررسی جداگانه این دو شیوه می‌پردازیم.

قرارداد دو جانبه در قالب بورس انرژی

در این شیوه قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی باید هر دو طرف معامله یک کد معاملاتی از بورس انرژی دریافت کنند و معامله را در قالب بازار فیزیکی بورس انرژی پیش ببرند. در این شیوه می‌توانید به ثبت جزئیات معامله در تابلوی بورس انرژی بپردازید. همچنین انعطاف­پذیری در حجم و مدت زمان عرضه برق وجود دارد و طرفین قرارداد می‌توانند در دوره­های تحویل مختلفی همچون هفتگی، ماهانه یا فصلی توافق کنند.

روش‌های خرید و فروش برق به صورت دو جانبه

قرارداد دو جانبه خارج از بورس انرژی

صنایعی که به دنبال استفاده از برق دو جانبه هستند، می‌توانند از نوع خارج از بورس آن استفاده کنند. این نوع قراردادها در بازه‌های زمانی حداقل یک ساله عقد می‌شوند و برق مورد نیاز صنایع را تامین می‌کنند. برای اخذ قرارداد خارج از بورس باید یک قرارداد الحاقی از مالک شبکه دریافت و میان دو طرفین معامله عقد شود. پس از آن عرضه­کننده برق میزان و زمان شروع قرارداد را در سامانه مدیریت شبکه برق ثبت می‌کند و این انرژی با نظارت و مدیریت شبکه برق ایران، برای صنایع تامین خواهد شد.

در این روش تمامی جزئیات قرارداد بین دو طرف معامله و به صورت محرمانه خواهد بود. در صورتی­که این قرارداد دوجانبه با مشترکین صنعتی عقد شود، پایداری آن توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران تضمین می‌شود؛ اگر تولید­کننده نتواند برق را تامین کند، انرژی مورد نیاز صنایع توسط شبکه سراسری تامین می‌شود.

کاربرد قراردادهای دو جانبه

قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی کاربردهای گسترده‌ای دارد. این کاربردها شامل نهاد و شرکت‌های مادر تخصصی در حوزه مدیریت، تولید، انتقال و توزیع برق می‌شوند. علاوه­بر این‌ها شرکت‌های متولی و مدیریت شبکه برق کشور نیز جز بازیگران اصلی این قراردادها هستند.

شرکت‌های برق منطقه‌ای، شرکت‌های توزیع برق و نیروگاه‌های تولید­کننده برق نیز، از دیگر نهادها و سازمان‌های موثر در قرارداد برق دوجانبه محسوب می­شوند. همچنین شرکت‌هایی که پروانه فروش برق از وزارت نیرو را دارند به عنوان یکی از بازیگران اصلی این شیوه شناخته می‌شوند. مشترکین و مصرف­کنندگان انرژی برق نیز در طرف دیگری از این قرارداد، قرار می‌گیرند.

مجوزهای مورد نیاز برای عقد قرارداد دوجانبه

یکی از مهم­ترین مجوزهایی که دو طرف قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی باید تهیه کنند، الحاقیه قرارداد انشعاب یا قرارداد اتصال مشترک صنعتی با برق منطقه­ای است، که باید با حداقل قدرت قراردادی ۵ مگاوات ثبت شود. علاوه­بر این موارد دریافت پروانه بهره‌برداری برای نیروگاه‌ها یکی­دیگر از مهم­ترین مجوزهای مورد نیاز است.

همچنین نیروگاه‌ها و تولید کنندگان برق برای عقد قرارداد باید توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران، ظرفیت خود را تامین کنند. در صورتی­که صنایع و تولید­کنندگان قصد عقد قرارداد در بورس انرژی را داشته باشند نیازمند دریافت کد معاملاتی از بورس انرژی، خواهند بود.

قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی

جمع‌بندی

همان­طور که اشاره کردیم برای خرید برق دو شیوه متفاوت وجود دارد و یکی از بهترین شیوه­های ممکن قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی است. این قرارداد مراحل و سازوکار ساده‌ای دارد؛ با­این­حال برخی مجوزها و شرایط خاص خود را دارد. همچنین قراردادهای دوجانبه از مزایا و ویژگی‌های بسیاری برخوردارند و برای صنایع بسیار مناسب هستند.

فروش برق به صورت دو جانبه در دو شیوه بورس انرژی و خارج از بورس انرژی قابل انجام خواهد بود. همچنین این قرارداد نیازمند مشارکت مجریان و نهادهای بسیاری است، و کاربردهای متنوعی دارد. در صورتی­که قصد خرید برق به کمک قرارداد دو جانبه با مشترکین صنعتی را دارید، می‌توانید از خدمات شرکت انرژی پاک استفاده کنید.

اشتراک گذاری در :

Related Weblog
مقالات مرتبط

جدیدترین مقالات صنعت برق و انرژی

COMMENTS

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *