نیروگاههای برق خصوصی به عنوان راه حلی برای کاهش نگرانیها در رابطه با محیط زیست، شناخته میشوند. شبکههای انرژی قدیمی در رفع نیاز مشتریان با چالشهای مواجه بودند که به قطع مداوم برق منجر میشد. این شبکههای انرژی همچنین نیروگاهها را بر پایه سوخت فسیلی بنا میداشتند؛ بااینحال پس از مدتی نیروگاههای برق خصوصی به میان آمدند که مزایای بسیاری دارند. پس از به میان آمدن این نیروگاهها، خرید برق از نیروگاه خصوصی نیز رواج یافت و به عنوان یکی از شیوههای خرید برق شناخته میشود. در ادامه این مطلب به انواع نیروگاه خصوصی، مزایا و روشهای خرید برق از این نیروگاهها میپردازیم.
خرید برق از نیروگاه خصوصی برای چه افرادی مناسب است؟
این شیوه تولید برق برای گروههای مختلفی مناسب است که به بررسی آنها خواهیم پرداخت. یکی از مهمترین گروههایی که خرید برق از نیروگاه خصوصی برای آنها مناسب خواهد بود صاحبان خانههایی هستند که قصد کاهش وابستگی خود به شبکه برق قدیمی را دارند. بهترین شیوه تولید برق برای این گروه تولید برق به کمک پنلهای خورشیدی است. پنلهای خورشیدی ظرفیت بسیاری دارند و از چند کیلووات تا چند صد وات توانایی تولید برق دارند.
هر کدام از صاحبان این خانهها با توجه به نیازی که دارند میتوانند ظرفیت مد نظر خود را انتخاب کنند. این شیوه به حفظ محیط زیست و استقلال انرژی کمک میکند. خرید برق از نیروگاه خصوصی برای صنایعی که نیاز به انرژی بالایی دارند نیز، مفید خواهد بود. مشاغلی همچون ساختمانهای تجاری، تاسیسات تولیدی و صنایع کشاورزی میتوانند در محل کار خود به تولید برق و گرما بپردازند و هزینههای عملیاتی خود را کاهش دهند.
سرمایهگذاری این مشاغل در نیروگاه خصوصی موجب میشود تا انعطافپذیری شغل خود را افزایش داده و موجب بهرهوری بیشتر انرژی شوند. گروه دیگری که میتوانند به تولید و خرید برق از نیروگاههای خصوصی کمک کند روستاییان هستند. این افراد دسترسی کمی به شبکههای برق قدیمی دارند و با خرید برق از نیروگاه خصوصی میتوانند نیازهای خود را تامین کنند. نیروگاههای خصوصی این امکان را دارند تا علاوهبر تامین برق برای مدارس روستایی، امکانات درمانی و بهداشتی، منازل و… شکاف انرژی که در این مناطق وجود دارد را نیز پر کنند.
انواع مختلف نیروگاه خصوصی
نیروگاههای برق خصوصی دارای دو نوع متفاوت هستند که شامل CHP و پنلهای خورشیدی میشوند. در ادامه بررسی دقیق هر دو نوع مختلف نیروگاه برق خصوصی میپردازیم.
نیروگاههای برق خصوصی با پنل خورشیدی
این نیروگاهها همانطور که مشخص است انرژی خورشیدی را به کمک فناوری فتوولتائیک یا PV به برق یا الکتریسیته تبدیل میکنند. این نیروگاهها قابل احداث روی پشت بام ساختمانهای تجاری و مسکونی، زمینهای روباز، نمای ساختمانها و… هستند. این شیوه تولید انرژی بدون ایجاد هیچگونه گاز گلخانهای برق پاک تولید میکند و موجب آسیب به محیط زیست و منابع طبیعی نیز نخواهد شد. این شیوه برای افرادی که به دنبال رسیدن به استقلال انرژی و استفاده از برق پاک هستند، بسیار مناسب خواهد بود.
این نیروگاهها شرایطی دارند تا در صورتی که انرژی اضافه تولید شود، این انرژی را در باتریها ذخیره کنند تا پس از غروب خورشید نیز دسترسی به انرژی وجود داشته باشد. اگر به دنبال خرید برق از نیروگاه خصوصی هستید در پیش گرفتن چنین روشی میتواند مناسب باشد.
نیروگاههای CPH
نوع دیگر از نیروگاه برق خصوصی نیروهای ترکیبی حرارتی و برقی هستند که شیوه کارآمد و مناسب برای حفظ محیط زیست و تولید برق خواهند بود. این نوع نیروگاهها به عنوان سیستمهای تولید همزمان نیز معرفی میشوند؛ چرا که قابلیت تولید همزمان برق و گرمای مفید را از یک منبع سوخت یکسان دارند و این منبع میتواند گاز طبیعی یا هر چیز دیگری باشد. در نیروگاههای CHP امکان جذب گرمای هدر رفتهای که حین تولید برق ایجاد میشود وجود دارد و میتوان از این گرما استفاده کرد.
این قابلیت استفاده از گرمای هدر رفته، تفاوت میان نیروگاههای سنتی و نیروگاه برق خصوصی مدرن است، که موجب بالاتر رفتن راندمان کار نیز میشود. چنین قابلیتی موجب میشود تا تولید کننده برق به کمک جذب گرمای اضافی برای گرمایش، فرایندهای صنعتی و سرمایش مصرف انرژی خود را کاهش دهد و همچنین وابستگی به منابع خارجی نداشته باشد.
شیوههای خرید برق از نیروگاه خصوصی و مراحل آن
بر اساس قانون مشتریان میتوانند خرید برق از نیروگاه خصوصی را از چهار شیوه مختلف انجام دهند. این روشهای خرید شامل وارد زیر میشوند:
- کمک و استفاده از امکانات شبکه برق کشور و خرید برق از نیروگاههای خصوصی
- مراجعه به بازار عمده فروشی برق و خرید به کمک شرکت مدیریت شبکه
- عقد قراردادهای بلند مدت با شرکت مدیریت شبکه
- خرید برق به نرخهای تضمینی
در صورتی که قصد خرید برق از نیروگاههای خصوصی را دارید باید مراحلی را طی کنید. نخستین گام درخواست رسمی و کتبی به سازمان مورد نظر است. سپس باید تصویر پروانه احداث معتبر و مجوزهای مورد نظر را در سامانه ساتبا ضمیمه کنید. تمامی اطلاعات تکمیلی از جمله مشخصات فنی نیروگاه، جدول تخمین تولید برق سالیانه، زمانبندی احداث و بهرهبرداری و… نیز باید ارسال شوند. سپس کپی اساسنامه، کد اقتصادی، شناسه ملی، مدارک شناسایی درخواست دهنده و اطلاعات لازم در رابطه با تغییرات شرکتها باید به سامانه سانا تحویل داده شوند.
مزایای خرید برق از نیروهای خصوصی
مهمترین مزیت خرید برق از نیروگاه خصوصی رسیدن به استقلال انرژی است. شرکتها و سازمانها با خرید برق خود یک شرکت خصوصی و عقد قرارداد، به صورت ثابت و متمرکز انرژی خود را دریافت میکنند و نگرانی بابت قطع برق نخواهند داشت. موضوع مهم دیگر صرفهجویی در هزینه است. نیروگاه خصوصی این امکانات دارند تا هنگام قرار گرفتن در نوسانات قیمت انرژی، ثبات خود را حفظ کنند و در بلند مدت موجب صرفهجویی در هزینهها شوند.
ممکن است در ابتدای عقد قرارداد برای خرید برق از نیروگاههای خصوصی هزینه را بپردازید؛ بااینحال در بلند مدت برای شما سودمند خواهد بود. مزیت مهم دیگری که این نیروگاهها دارند کمک به حفظ و پایداری محیطزیست است؛ چراکه به کاهش تولید و انتشار گازهای گلخانهای کمک میکنند و به سوختهای فسیلی متکی نیستند. به کمک انرژیهای تجدیدپذیری همچون پنلهای خورشیدی و CHP به حفظ محیطزیست و کاهش تغییرات آب و هوای کمک میکنند.
جمعبندی
به طورکلی خرید برق از نیروگاه خصوصی شما را به یک ثبات میرساند و نگرانی بابت قطعی مداوم برق نخواهید داشت. خرید برق از این نیروگاهها برای افراد بسیاری مناسب است، از جمله این افراد میتوان به مالکان خانهها، صاحبین مشاغل و صنایع و روستاییان اشاره کرد. نیروگاههای خصوصی دارای انواع مختلفی هستند که برخی با کمک پنل خورشیدی و نیروگاههای CHP فعالیت میکنند.