امروزه فرایند خرید برق کارخانه در ایران دچار برخی تغییرات شده است. به طورکلی کارخانهها برق قبلی خود را جایگزین کرده و عرصه را برای بازارهای رقابتی مهیا میکنند. نقش اصلی این بازار شرکتهای خردهفروشی برق هستند؛ چراکه برق را از نیروگاهها خریداری کرده و سپس به کارخانههای موجود در کشور میفروشند. سازمانها و کارخانهها فرایند خرید برق خود را باید به واسطه قراردادهایی پیش ببرند، که این قراردادها شرایط خاصی دارند. در ادامه این مطلب به خرید برق در ایران، مراحل و مزایای آن میپردازیم.
خرده فروشی برق
پیش از اشاره به بحث اصلی باید با مفهوم خردهفروشی برق آشنا شویم. خردهفروشی در واقع به قسمتی از صنعت گفته میشود، که بهطور مستقیم با مصرفکننده نهایی در ارتباط است. مصرفکننده معمولا برای رفع نیاز خود برق را به شیوههای مختلفی از نیروگاهها و ارائهدهندگان برق خریداری میکند. خردهفروشی برق در ایران موارد مختلفی را شامل میشود، از جمله این موارد میتوان به قراردادهای متغییر قیمتگذاری، تخصیص انرژی تجدیدپذیر و خدمات مشتریان برق را شامل میشود.
بازار خرید برق کارخانه در برخی مناطق از رقابت آزادی برخوردار است؛ به عبارتدیگر مصرفکنندگان این امکان را دارند تا از بین چندین شرکت برق، یکی را به دلخواه انتخاب کنند. در برخی شرایط نیز بازار این خردهفروشیها به دست یک یا چند شرکت خاص کنترل میشود. در حالت کلی این مفهوم به فرایند توزیع برق به مصرفکننده نهایی و معاملات و قراردادهای مرتبط، اشاره دارد.
شرکتهای دارای مجوز و خرید برق در ایران
با توجه به اینکه وزارت نیرو تصمیم به بهبود و گسترش بازار برق گرفته است، شرکتهای کمی وجود دارند، که امکان خرید برق از محلهای خصوصی و فروش آن به مشتریهای نهایی را دارند. شرکتهایی که قصد خرید برق را دارند، به عنوان واسطهای میان کارخانهها و مصرفکننده نهایی معرفی میشوند. این شرکتها در بازار خرید برق نقش مهمی دارند و این بستر را فراهم میکنند تا خریداران برق بتوانند تامینکننده خود را از بین چندین گزینه مختلف انتخاب کنند.
این شرکتها حقوقی هستند و صرفاً در تاریخ خاصی امکان فعالیت دارند؛ در صورتیکه پروانه شرکت به اتمام برسد باید مجدداً اقدام به تمدید کنند. براساس قوانین وزارت نیرو، شرکتهایی که برای مراکز صنعتی اقدام به خرید برق میکنند، بافعالیت خود را به صورت دقیق مشخص کنند. همچنین میزان فروش این شرکتها وابسته به امتیاز مالی شرکت است.
هدف از خرید برق کارخانه چیست ؟
فرایند خرید برق در ایران برای پیشبرد اهداف مختلفی انجام میشود، از جمله این اهداف میتوان به کاهش هزینههای مرتبط با فرایند خرید برق، افزایش بهرهوری و کارایی در تولید و توزیع، دسترسی آسان به برق برای مصرف کنندگان، افزایش کیفیت خدمات و مهمتر از همه تبدیل ایران به مرکز خرید و فروش برق منطقهای اشاره کرد. وجود این اهداف به بهبود فرایند خرید برق کارخانه در ایران نیز، کمک میکند. همچنین از لحاظ اقتصادی و تامین انرژی، برای کشور اهمیت بسیاری دارد.
همانطور که اشاره کردیم یکی از مهمترین اهداف وزارت نیرو، ایجاد شرکتهای خردهفروشی است که موجب شکلگیری ارتباط مالی مستقیم بین نیروگاههای خصوصی تولید برق و مصرفکننده میشود. نیروگاههای خصوصی معمولا با مشکلات بسیاری روبهرو خواهند شد، برخی از این مشکلات شامل نگهداری تجهیزات، افزایش بهرهوری و تامین سوخت میشوند. چنین مشکلاتی موجب میشوند تا نیروگاهها نتوانند فرصت مناسبی برای خرید برق پیدا کنند.
برای حل این مشکل شرکتهای واسطه و خردهفروشی به میان خواهند آمد و یک واسطه مناسب و تاثیرگذار میان نیروگاههای خصوصی و مصرفکننده نهایی یا کارخانهها هستند. این مراحل موجب شده است تا خرید برق از نیروگاه خصوصی و توزیع آن خارج از شبکه برق منطقهای، به یک فرایند تاثیرگذار تبدیل شود.
مراحل خرید و فروش برق کارخانه
خرید برق کارخانه از شرکتهای خردهفروشی شامل چندین مرحله میشود. اولین گام برای خرید برق، انتخاب شرکت خردهفروشی مدنظر است که باید با انجام تحقیقات و ارزیابی مختلف انجام شود. پس از انتخاب شرکت باید مدارک مورد نیاز را ارائه دهید تا ثبتنام شما انجام شود؛ این مدارک شامل کارت ملی، مدارک مربوط به کارخانه و شناسنامه میشوند. پس از طی مراحل ثبت نام، نوبت به عقد قرارداد خرید برق کارخانه میرسد. در قرارداد خرید برق باید شرایط پرداخت، قیمت و مقدار برق بهدرستی و دقیق مشخص شده باشد.
پس از اخذ قرارداد میان متقاضی و خردهفروشی، شرکت انتخاب شده باید برق موردنیاز کارخانه را تامین کند و برای آن ارسال کند. هنگام اخذ چنین قراردادهایی باید شرایط قرارداد، قیمت خرید برق و خدمات پس از فروش شرکت خرده فروشی را به دقت بررسی کنید. همچنین توجه به اعتبار و پایداری مالی این شرکت نکته مهمی است که باید به آن بپردازید، تا مانع از ایجاد هرگونه مشکل شوید.
پس از طی مراحل اشاره شده کارخانه یا مرکز صنعتی که درخواست خرید برق داشتهاند، برق خریداری شده را به صورت نقدی یا اعتباری و همچنین در بازههای زمانی مختلف از شرکت خردهفروشی دریافت میکنند. این قرارداد خرید برق کارخانه برای ایجاد یک ارتباط میان مشتری و شبکه برق منطقهای انجام میشود که در آن جزئیات دقیقی مشخص خواهد شد.
مزایای خرید برق از شرکتهای خرده فروشی
یکی از مهمترین مزایای خرید برق در ایران به واسطه شرکت خردهفروشی، انتخاب آزاد مشتری است. به عبارتدیگر مصرفکننده این امکان را دارد تا تامینکننده برق خود را از میان گزینههای مختلف انتخاب کند. قیمتهای رقابتی نیز موجب ایجاد رقابت میان شرکتهای تامینکننده میشوند و این موضوع به مصرفکننده نهایی امکان استفاده از تخفیف و پیشنهادات ویژه را میدهد.
توجه داشته باشید که خرید و فروش به واسطه خردهفروشیها موجب افزایش هزینه مصرف انرژی نخواهد شد، صرفاً باید هزینهای را به عنوان ترانزیت به شرکت پرداخت کنید. با توجه به اینکه هزینههای مربوط به ترانزیت برای برخی افراد زیاد است، شرکتهایی که خدمات خود را با هزینه ترانزیت کمتری ارائه بدهند، مشتریان بیشتری خواهند داشت. نوآوری و بهبود فناوری از دیگر مزایای خرید برق کارخانه از خردهفروشی است. رقابت در بازار خرید برق موجب شده است، تا شرکتهای خردهفروشی برای جلب توجه خریداران و کاهش هزینههای خود، به تحقیق و توسعه فناوریهای جدید رو بیاورند. ارائه خدمات بهتر به مشتری نیز از دیگر مزایای این بازار است. در واقع وجود رقابت در چنین بازاری موجب میشود تا شرکتها برای جذب مشتری بیشتر، خدمات بهتری ارائه دهند. این خدمات شامل پشتیبانی فنی، خدمات اضافی و… میشوند. همچنین در بازار خرید برق تنوع بسیاری در منابع وجود دارد و اگر مصرفکننده تصمیم به استفاده از منابع تجدیدپذیر و سبز داشته باشد، این امکان برای او فراهم است. چنین ویژگی باعث میشود تا صنعت انرژی پاک توسعه یابد و محیطزیست در امان بماند.
جمعبندی
خرید برق کارخانه در ایران به واسطه خردهفروشی برق انجام میشود. شرکتهای کمی هستند که مجوز خرید برق در ایران را دارند. بازار خرید برق در ایران اهداف مختلفی را شامل میشود، از جمله این اهداف میتوان به کاهش هزینه مرتبط با فرایند خرید، افزایش بهرهوری و کارایی و دسترسی آسان اشاره کرد. خرید برق در ایران براساس مراحل خاصی پیش میرود و پس از طی این مراحل، امکان دریافت برق را خواهید داشت.