یکی از دغدغههای مهم مشترکین صنعتی و تجاری برق خرید انرژی برق است. طبق تصمیمی که دولت از سال ۹۵ گرفت طرح خرید تضمینی برق از مشترکین اجرا شد. این طرح برای گسترش استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و ورود بخش خصوصی به صنعت تولید برق، اجرا شد. در واقع مشترکین و افرادی که انشعاب برق دارند، این امکان برای آنها فراهم است تا نیروگاههای خورشیدی احداث کنند و در بازه زمانی ۲۰ ساله برق تولید شده توسط این نیروگاهها را به شبکه برق سراسری تزریق کنند.
این تولید برق و تزریق آن به شبکه سراسری انرژی کشور، درآمدی برای صاحبان نیروگاهها نیز کسب میکند. براساس این طرح و قانون دو شیوه متفاوت دریافت مجوز نیروگاه وجود دارد. در ادامه این مطلب به نحوه خرید، هزینهها و دلیل خرید برق تضمینی میپردازیم.
علت خرید انرژی برق
با توجه به اهمیت برق در زندگی روزمره، خرید آن نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. دلیلهای بسیاری وجود دارند که موجب میشود تا افراد، شرکتهای صنعتی و تجاری اقدام به خریدانرژیبرق کنند؛ در ادامه به برخی از این دلایل میپردازیم.
نیازهای روزمره زندگی
با توجه به اینکه برق به عنوان یکی از نیازهای اصلی و مهم زندگی مدرن تلقی میشود، از آن در زندگی روزمره استفاده زیادی میشود. مواردی همچون افزایش سطح کیفیت زندگی، کارهای روزانه همچون نورپردازی، استفاده از ابزار و دستگاههای برقی، استفاده از دستگاه و قطعات الکتریکی و… از جمله مواردی هستند که موجب نیاز روزمره ما به این انرژی مهم میشوند.
استفاده در صنعت و توسعه اقتصادی
همانطور که قبلتر اشاره کردیم برق به عنوان یک انرژی بسیار مهم شناخته میشود و علاوهبر رفع نیازهای روزمره در صنعت و توسعه اقتصاد یک کشور نیز، نقش موثری ایفا میکند. بیشتر صنایع برای انجام فعالیتهای خود و تولید محصول نیازمند انرژی برق هستند. این نیازها موجب میشوند تا صنایع مختلف برای انجام فعالیتهای خود شیوههای مختلف خرید برق را بررسی و انتخاب کنند.
ایجاد امنیت و راحتی
یکی از اثرات مثبت انرژی برق ایجاد راحتی و امنیت در زندگی افراد است؛ چراکه با داشتن این انرژی میتوان از امکانات متنوعی مانند سرمایش، گرمایش، شارژ گوشی و دستگاه الکتریکی، نورپردازی و… برخوردار بود.
حفظ محیط زیست
خرید برق و استفاده از آن موجب میشود تا مصرف سایر منابع انرژی مانند سوختهای فسیلی که به محیطزیست آسیب میزنند، کاهش یابد. انرژیهای تجدید پذیر و پاک مانند برق و انرژی خورشیدی در حفظ محیطزیست نقش مهمی ایفا میکنند.
برخورداری از تکنولوژی و ارتباطات
امروزه زندگی ما با تکنولوژی آمیخته شده است و تکنولوژی جدید نیز، نیازمند برق است؛ بنابراین برای برقراری ارتباطات نیازمند برق خواهیم بود. ازجمله این تکنولوژیها میتوان به گوشیهای تلفن همراه، کامپیوترها، شبکههای ارتباطی و… اشاره کرد.
ساخت و ایجاد امکانات عمومی
امکانات عمومی همچون ایستگاه پلیس، مدرسهها، بیمارستانها، آتش نشانیها و… بدون استفاده از برق نمیوانند خدماتی را ارائه دهند. تمامی این ارگانها و خدمات اجتماعی با شیوههای متفاوت خرید برق خدمات خود را ارائه میدهند.
مراحل خرید برق تضمینی
خرید تضمینی برق از نیروگاههای تجدیدپذیر نیازمند طی کردن برخی مراحل است. نخستین مرحله ثبتنام آنلاین در سایت ساتبا و بررسی مدارک شما توسط شرکت توزیع است. این مدارک شامل شرایط مالکیت شرکت یا کارخانه، نداشتن قرارداد مشابه در انشعاب، رعایت سقف ظرفیت انشعاب و… است. زمانی که به شرکت توزیع برق مراجعه میکنید بهتر است کارت شناسایی و آخرین قبض پرداختی برق انشعاب شرکت مدنظر را نیز همراه خود ببرید. پس از بررسی مدارک، مجوز اولیه به متقاضی ارائه میشود و قرارداد خرید برق بین شرکت توزیع و متقاضی انعقاد میشود.
سپس باید پیمانکار مناسبی را انتخاب کرده و قرارداد احداث نیروگاه توسط متقاضی عقد شود. پس از به پایان رسیدن عملیات احداث نیروگاه، متقاضی باید پایان یافتن عملیات را به شرکت توزیع برق اطلاع دهد تا آنها برای نصب کنتور، بازدید نهایی و راه اندازی مراجعه کنند. سپس کنتور برق متقاضی در یک بازه زمانی ۲ ماهه خوانده شده و صورتحساب تولید برق صادر میشود. درنهایت نیز صورت حساب در وجه متقاضی توسط وزارت نیرو پرداخت میشود.
روشهای خرید برق
انتخاب شیوه خرید تضمینی برق باید براساس نیازها و عوامل دیگری انجام شود. خرید برق فرایند نسبتا پیچیدهای است و در این فرایند باید عوامل مختلفی از جمله نوع مصرف، منطقه جغرافیایی، قوانین و مقررات محلی، عوامل اقتصادی و تجاری، نحوه تامین برق و… را مورد بررسی قرار داد. در ادامه مطلب به برخی از روشهای خرید تضمینی برق میپردازیم.
- خرید از شرکت تامین کننده محلی: اکثر کاربران و خریداران برق، برق مورد نیاز خود را از شرکت تامین کننده محلی یا ملی خریداری میکنند. در این نوع شیوه خرید، قراردادها تحت شرایط استاندارد و قیمتهای تعیین شده توسط برنامهریزی تنظیمکننده انجام میشود.
- خرید برق تضمینی از بازار آزاد: در بعضی از منطقههای جغرافیایی برخی ویژگیها این امکان را فراهم میکنند تا صنایع بتوانند برق مورد نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنند. در چنین شرایطی خریداران این امکان را دارند تا بازار خریدوفروش این انرژی را بررسی کرده و در بین قراردادها و قیمتهای متنوع، قرارداد موردنظر خود را پیدا کنند.
- خرید انرژی برق از تولید مستقل: در برخی از صنعتها و شرکتهای تجاری این امکان فراهم است، تا برق مورد نیاز خود را به واسطه سیستمهای تولید مستقل برق تهیه کنند. این ویژگی در تجهیزاتی همچون توربینهای بادی، پنلهای خورشیدی و… وجود دارد.
- خرید تضمینی برق به کمک انرژیهای تجدیدپذیر: در صورتیکه صنایع و شرکتهای تجاری تصمیم بگیرند برق مورد نیاز خود را از انرژیهای تجدیدپذیری همچون انرژی بادی، هیدروالکتریک، خورشیدی یا ژئوترمال تهیه کنند، باید به سراغ شرکتهای تولیدکننده انرژی تجدیدپذیر بروند.
- خرید بر اساس اوج مصرف: یکیدیگر از روشها، خرید برق تضمینی براساس میزان مصرف انرژی در بازههای زمانی مختلف است. بعضی از صنایع برق خود را در ساعتهای پرمصرف با قیمت کمتری خریداری میکنند.
جمعبندی
در نهایت برای خرید برق تضمینی بهتر است نخست دلیل خرید خود را مشخص کنید و براساس آن اقدام به انتخاب یکی از شیوههای خرید انرژی برق کنید. روشهای مختلفی از جمله خرید از شرکت تامینکننده محلی، بازار آزاد، تولیدکننده مستقل، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، خرید براساس اوج مصرف و… وجود دارد، که میتوانید براساس نیاز خود از آنها استفاده کنید. برای داشتن یک خرید تضمینی برق بهتر از مراحل آن را به درستی طی کنید و از صحت مدارک خود را نیز، مطمئن شوید.