مدیر کارگروه “نیروگاههای خورشیدی خانگی” انجمن سازندگان و تامینکنندگان کالا و خدمات انرژیهای تجدیدپذیر با تاکید بر اینکه نرخ نصب نیروگاههای خورشیدی خانگی به دلیل افزایش نرخ ارز توجیه اقتصادی ندارد، گفت: این در حالی است که در صورت اعمال معافیتهای گمرکی علاوه بر آنکه موجب پیکزایی مصرف برق در تابستان خواهد شد، جذابیت بیشتر کسبوکارهای حوزه تجدیدپذیر را به دنبال دارد.
رفیعی با اشاره به آمارهای منتشر شده توسط ساتبا (سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری بورس انرژی) در اردیبهشت سال ۹۹ اظهار کرد: بر اساس این آمار در فاصله ظرفیتهای صفر تا ۱۰۰ کیلووات نیروگاه انرژیهای خورشیدی مجموعا ۴۵ مگاوات ظرفیت نصب شده وجود دارد، ولی از آمار صفر تا ۲۰ کیلووات که مربوط به سایز خانگی است، آماری در دسترس نیست و این در حالی است که این ظرفیت، برای کشوری مانند ایران بسیار بسیار کم است و میتوان گفت به این بخش کم توجهی شده است.
به گفته وی، ۴۵ مگاوات نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس برابر ۱۲ درصد از ظرفیت خورشیدی نصب شده در کشور است. در حالی که در سایز بیشتر از یک مگاوات، ۳۴۱ مگاوات نیروگاه خورشیدی بزرگ مقیاس نصب شده است که ۸۸ درصد ظرفیت نصب شده را تشکیل میدهد.
رفیعی افزود: از سوی دیگر برای کسبوکار فعالین عرصه انرژی خورشیدی نیز بسیار جذاب است و یک مسیر جدید برای توسعه کسب و کار و تولید تجهیزات و فعالیتهای پیمانکاری و نگهداری و تعمیرات و … گشوده خواهد شد.
وی به بیان دلایل عدم توسعه نیروگاههای خورشیدی در سایز خانگی، گفت: نخستین عامل عدم توسعه، توجیهپذیری اقتصادی است. به این معنا که احداث نیروگاههای خورشیدی همراه با خرید تضمینی انجام میشود که نرخهای خرید برق را ساتبا و وزارت نیرو تعیین میکنند. با توجه به افزایش نرخ ارز از ابتدای سال گذشته، قیمت تمام شده یک نیروگاه خورشیدی ۵ کیلوواتی خانگی از حدود ۴۵ میلیون تومان به ارقام ۱۰۰ تا ۱۴۰ میلیون تومان رسیده است، ولی نرخ خرید تضمینی برق از نیروگاههای خورشیدی در این سایز همان رقم ۱۰۴۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت سال ۹۸ باقی مانده است. به این دلیل نصب نیروگاههای خورشیدی در ساختمانهای مسکونی کُند و بعضا متوقف شده است.
رفیعی با تاکید بر اینکه همچنین مسائل حقوقی نیز وجود دارد که احداث نیروگاههای خورشیدی در سقف واحدهای مسکونی را با چالش روبرو میکند، یادآور شد: برای محاسبه و پیشنهاد نرخهای خرید تضمینی، کارگروه تعیین نرخ خرید برق در انجمن تشکیل شد که جزئیات قیمت تمام شده سامانههای خورشیدی در سایزهای گوناگون از جمله خورشیدی خانگی با دقت تمام تعیین شد و در نهایت نتایج فوق همراه با نرخهای خرید تضمینی پیشنهادی برای ساتبا ارسال شد.
وی ادامه داد: همچنین در بهمن و اسفند سال گذشته درخواست افزایش نرخ خرید تضمینی از طرف شرکتهای عضو انجمن مجددا برای وزارت نیرو ارسال شد. نرخهای پیشنهادی به این صورت بوده است:
وی ادامه داد: دومین ظلم این است که حوزه نیروگاههای خورشیدی خانگی حوزهای است که از تجهیزات تولید داخل به وفور استفاده میشود، ولی ساتبا هنوز درصدهای تشویقی تولید داخل را در نرخهای خرید تضمینی اعمال نکرده است، لذا هم تولیدکننده و هم خریدار تجهیزات از این مشوقها هنوز برخوردار نشدهاند. انجمن این موضوع را در سال جاری پیگیری میکند، ولی شایسته است که در ابتدای سال جاری این موضوع بعد از سالها اجرایی شود.
رفیعی با اشاره به ظلم سومی که به نیروگاههای خانگی روا میشود، گفت: ضرایب ساعتی که برای نیروگاههای بزرگ در نظر گرفته شده است، برای نیروگاههای تا سقف انشعاب هنوز اعمال نشده است و قصد داریم این موضوع را از طرف انجمن پیگیری کنیم که نیروگاههای خورشیدی تا ظرفیت انشعاب نیز از ضرایب ساعتی به صورت متوسط ماهانه برخوردار شوند.
وی اضافه کرد: علاوه بر آن مالیات بر ارزش افزودهای که از واردکنندگان تجهیزات اخذ میشود، زمانی که به دست مصرف کننده نهایی خانگی میرسد، روی قیمت تمام شده تجهیزات اضافه میشود و امکان بازپرداخت آن نیست؛ بنابراین مصرف کننده نهایی مشمول ۹ درصد (۱۰ درصد سال جاری) افزایش قیمت میشود. در حالی که در نیروگاههای بزرگ، سرمایهگذار میتواند مبلغ مالیات بر ارزش افزوده پرداختی خود را پس از احداث نیروگاه، باز پس بگیرد.
رفیعی خاطرنشان کرد: اگر افزایش نرخ کمتر از میزان درخواستی باشد، شاهد رکود و تعطیلی بیشتر شرکتها، تعدیل نیرو و بیکاری متخصصان و عدم توسعه نیروگاههای خورشیدی خانگی در ماههای آینده خواهیم بود. به اضافه اینکه به اهداف توسعهای کشور در زمینه تولید برق، حفاظت از محیط زیست و … نخواهیم رسید.
وی ادامه داد: بنابراین درخواست انجمن و شرکتهایی که در این حوزه فعال هستند، افزایش مناسب نرخهای خرید برق خورشیدی و نیز موافقت با ایجاد پلههای پیشنهادی از جمله گسترش پله ۱۰۰ کیلووات تا ۲۰۰ کیلووات و ایجاد پله یک مگاوات است.