صنعت برق نیز هرچند در شرایط فعلی که اقتصاد کشور روزهای سختی را سپری میکند، با چالشهای متعددی مواجه شده و برخی دورانها حتی در مسیر فرود قرار گرفته، اما از توسعه بازنایستاده است. این صنعت اکنون با موضوعاتی مانند کمبود منابع مالی، دشواری تولید متناسب با مصرف در زمانها و فصلهای اوج مصرف و حتی در برههای همانند زمستان سال جاری با مشکلات سوخت نیروگاهی دست و پنجه نرم میکند، اما این روزها سالهای فراز را میگذراند و رتبه جهانی کشور را در این صنعت به چهاردهم رسانده است و اگر بگوییم اکنون در حوزه خرید برق در منطقه حرف اول را میزینم، اغراق نیست، ضمن اینکه به لحاظ برخورداری از موقعیت استراتژیک جغرافیایی توان روشن کردن منازل و راهاندازی چرخ صنعت همسایگان و را نیز به شرط تسهیل اوضاع به لحاظ بینالمللی و سیاسیداریم.
چه تعداد شهری و روستایی برق ندارند؟
در هر حال جدای از توسعه صنعت برق طی ۳۵ سال ابتدایی انقلاب، در ۸ سال گذشته تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار، برقدار شدند و تنها روستاهای صعبالعبور با کمتر از ۲۰ خانوار باقی ماندند که آن نیز در دستور کار است.
هماینک، ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۹.۷ درصد جمعیت روستایی از نعمت برق برخوردارند در حالی که این آمار در سال ۲۰۱۸ در جهان به ترتیب معادل ۹۶ و ۷۹ درصد بوده است.
۸۷ هزار مگاوات نیروگاه نصبشده؛ تا نیمه ۱۴۰۰
ظرفیت نصبشده نیروگاههای کشور هم از ۷۰۲۴ مگاوات در ابتدای انقلاب تا نیمه نخست سال ۱۴۰۰ به ۸۷ هزار مگاوات میرسد که ۲۱۰۴ مگاوات آن ارتقای ظرفیت تولید است.
تجدیدپذیرها از صفر به کجا رسیدند؟
ظرفیت نصبشده نیروگاههای تجدیدپذیر در بخشهای خورشیدی و بادی نیز که کشور پایان دولت دوازدهم به ۱۰۱۸ مگاوات میرسد و رقم ظرفیت نصبشده در بخش برقآبی هم که در ابتدای انقلاب ۱۸۰۳ مگاوات بود تا پایان دولت دوازدهم به ۱۲ هزار و ۱۸۱ مگاوات افزایش خواهد یافت.
به طور متوسط در طول ۸ سال اخیر هرساله بیش از ۲۵۰۰ مگاوات ظرفیت تولید برق (از طریق احداث نیروگاههای حرارتی، تجدیدپذیر، مقیاس کوچک و تولید پراکنده و همچنین ارتقای توان واحدهای حرارتی و رفع محدودیت تولید) افزایش یافته است و به طور متوسط در طول این مدت هر ساله ۳۷۸ مگاوات ظرفیت جدید تولید برق تجدیدپذیر ایجاد شده است.